Javni prevoz

Aerodrom - Schwechat Vienna Airport (VIE)


Karta za gradski prevoz - kupovina karte u vozilima gradskog prevoza je moguća po većoj ceni, osim za metro, karte se kupuju na kioscima za karte i automatima. BudapestCard je elegantno rešenje ukoliko imate nameru da često koristite gradski prevoz.


Prevoz - aerodrom - postoji direktna linija vozom do centra grada. Mini bus servis sa aerodroma prevozi putnike do grada.


Gradski prevoz - u sistemu gradskog prevoza su sledeća prevozna sredstva: autobus, trolejbus,  tramvaj, metro, železnica.


Za turističke obilaske sve znamenitosti Beča su dobro povezane sa javnim prevozom.


  • Evropa
  • Srednja Evropa
  • Austrija
  • Beč
  • 1.813.000
  • Nemački
  • Evro
  • UTC+01:00
  • Vie-Beč

RASPORED PUTOVANJA - BEČ

Datum Broj dana Prevoz Cena
U PRIPREMI U PRIPREMI U PRIPREMI U PRIPREMI
Magičan grad zadivljujuće lepote, bogate istorije i fascinantnim kulturnim životom. Centar nekadašnje moćne Habzburške imperije, danas je metropola raskošnih dvorova i palata sa čuvenom Stefansdom katedralom, prostranim parkovima, nadaleko poznatim poslastičarnicama ili pak državnom operom. U ovom gradu probaćete čuvenu saher tortu uz zvuke valcera, pretočenog iz „lepog plavog Dunava“. Beč je grad mirnih vibracija i opuštene atmosfere, u ovom gradu se uživa u parkovima i posećuju se kulturna dešavanja kojih ima na svakom koraku.

Istorija grada

Beč je jedna od najstarijih svetskih prestonica, a istorijski dokazi govore o tome da je prostor grada naseljen od pre 4000 godina i konstantno je naseljeno od mlađeg kamenog doba. Prvo poznato naselje bilo je Keltsko. Rimljani su u 1. veku izgradili svoje utvrđenje i bili ovde sve do 5. veka. Ovi gradom protutnjali su Langobardi, Sloveni i Avari. Uspon grada počeo je 955. godine kada nemački kralj i car Svetog rimskog carstva, Oton I pobeđuje Mađare. U 11. veku Beč je bio važno trgovačko središte, a već 1105. godine postaje glavni grad Vojvodstva Austrije. Krajem 13. veka počinje era vladavine Habzburgovaca, a već 1365. uspostavljen je Bečki univerzitet i izgrađena je gotička katedrala Stefansdom koja i danas krasi centar grada. Od 16. veka Beč je bio pod opsadom Turaka u dva navrata, sve do 1683. godine kada je poljski kralj Jan III Sobijeski proterao Turke van granica srednje Evrope. U 18. veku Beč doživljava potpuni preporod u svakom smislu, te nastupa period građenja najlepših baroknih građevina poput palata Šenbrun i Belvedere. Kulturni procvat postavio je Beč kao prestonicu evropskog kontinenta, ovde su szvarali Mocart, Hajdn, Betoven i Šubert. Godine 1804. uspostavljeno je Austrijsko carstvo, nakon čega su krenula Napoleonova osvajanja grada u dva navrata 1805. i 1809. godine. Nakon Napoleonovog poraza, Bečkim kongresom 1814/1815. godine u ovom gradu je uspostavljena nova mapa Evrope. Za vreme vladavine Franca Jozefa I, krajem 19. veka, Beč poprima današnji izgled. Tada su sagrađeni bečki ring, opera, berza, parlament, gradska skupština, univerzitet, muzeji i pozorišta. Beč je već 1910. imao 2 miliona stanovnika. I svetski rat, Austriji donosi pustošenja i opštu krizu snabdevanja stanovništva, Austrougarska monarhija se raspada i 12. novembra 1918. proglašena je Republika Austrija. Godine 1938. Austrija biva pripojena nacističkoj Nemačkoj. Beč je bombardovan 1944. godine kada je jedna petina grada bila uništena, računajući zgradu opere i Albertinu, poginulo je 8.800 stanovnika. Stefansdom biva opljačkan i zapaljen. Crvena armija okupira grad 1945. i proteruje Naciste. Saveznici (Amerikanci, Englezi i Francuzi) ulaze u grad 1945. godine i tada je grad bio podeljen na 4 zasebna sektora. Trupe savezničkih sila napuštaju grad 1955. godine, kada Austrija usvaja novi ustav i obnavlja suverenost nad svojom teritorijom. Tokom posleratnih godina 20. veka u Beč hrle izbeglice iz Mađarske i Češke, a potpisivanjem ugovora sa Turskom i Jugoslavijom o primanju radne snage iz tih zemalja, Beč postaje multikulturalna sredina. Danas u ovom gradu živi najviše doseljenika iz bivše Jugoslavije. Otvorenost metropole doprinosi osnivanju bitnih sedišta svetskih organizacija poput: Međunarodne agencije za atomsku energiju, Organizacije zemalja izvoznica nafte i treće službeno sedište Ujedinjenih Nacija. Danas je Beč jedna od najpoželjnijih metropola za život sa najvišim standardom života. U gradu živi oko 200.000 Srba.

Za porodice

Ulaznica: od 15.50EUR

ZOO vrt Šenbrun

ZOO vrt Šenbrun je najstariji zoo vrt na svetu i jedini u stilu baroka, sagrađen je 1760. godine. Ovaj zoo vrt se ponosi odličnim uslovima koje pruža svojim stanovnicima, mnoge vrste ovde ostvaruju svoje potomstvo a najznačajnije je začeće panda medveda, drugo u Evropi ikada.
Radno vreme: 09.00-16.30h
Lokacija: Hietzinger Hauptstrase
WEBSITE

Ulaznica: od 12EUR

Prater

Jedan od najvećih akvaparkova u Evropi sa 17 bazena, 11 tobogana i bazenom sa talasima. Sadržaji su raspoređeni u zatvoreni i otvoreni deo. U okviru akvaparka se nalazi i hotel Ramada Resort Budapest Aquaworld, najbolji family hotel u Mađarskoj.
Radno vreme: 00.00-00.00h 15 mar - 31 okt
Ne radi: van navedenih meseci (osim panorame)
Lokacija: Prater
WEBSITE

Ulaznica: 18.50EUR

Madam Tiso

Čuveni iz lanca muzeja, nalazi se u okviru parka Prater i sadrži preko 70 ličnosti od istorije do današnjih popularnih zvezda i znamenitih ljudi.
Radno vreme: 10.00-18.00h Ne radi: 24 dec
Lokacija: Riesenradplatz 1
WEBSITE

Ulaznica: 16EUR

Kuća mora

Kompleks akvarijuma sa biljnim i životinjskim vrstama iz tropskih mora, mediteranskog mora i sa domaćim vrstama.
Radno vreme: 09.00-18.00h )
Lokacija: Fritz-Grunbaum-Platz 1
WEBSITE

Šoping

Ono na šta obavezno treba da obratite pažnju u Beču je radno vreme, koje je kraće nego što smo mi navikli. Radnje rade do 17.00/18.00h, subotom do 13.00h, naduže do 18.00h, nedeljom ne rade. Izuzeci su neki shopping molovi. Šoping u Beču ne podrazumeva velike šoping centre iako ih ima, ali poenta je na centralnom Beču i pešačkim centralnim zonama gde se nalaze svi najprestižniji svetski brendovi.


Najpopularnije šoping ulice su:


Mariahilfer strase

Kartner strase


Najpopularniji šoping centri su sledeći:


Designer Outlet Pandorf - outlet šoping mol u okolini Beča

Website: http://www.fashionoutletparndorf.com/en/english/


SCS Shopping City Sud - najveći šoping mol u Austriji

Website: http://www.scs.at/W/do/centre/home


Suvenire možete kupiti na pijacama ili specijalizovanim suvenir radnjama. Najpopularniji suveniri iz Beča su kristalne kugle, sitnice sa Klimtovim delima, čuvene Mocart kugle.

Provod, noćni život, događaji i festivali

Beč nije destinacija poznata po ludom provodu ali mesta za izlaske ima dosta. Barovi i pabovi su svuda po gradu, dok su klubovi na izdvojenim mestima dalje od centra. Restorana ima pregršt. Cene su dosta visoke.

Znamenitosti i atrakcije

Ulaznica: besplatno

Štefansdom

Katedrala Sv. Stefana zauzima centralnu poziciju u Beču, sagrađena je početkom 12. veka, a kasnije je preuređena i dograđena u gotskom stilu. Dugo je bila najviša građevina Evrope sa svojih 137 m.
Lokacija: St. Stephen's Cathedral Stephansplat
Radno vreme: 07.00-22.00h
WEBSITE

Ulaznica: 22EUR

Hofburg

Hofburg je danas rezidencija austrijskog predsednika, a nekada je bila rezidancija austro-ugarskih vladara iz porodice Habzburg. Građen je od 13. veka pa sve do 1900. Godine. U okviru Hofburga se nalaze Sisi muzej, Apartmani imperije, Tresor.
Lokacija: Heldenplatz
Radno vreme: 09.00-17.00h
WEBSITE

Ulaznica: 18EUR

Palata Šenbrun

Šenbrun palata bila je letnja rezidencija kraljice Sisi. sagrađena je u baroknom stilu tokom 17. veka. U okviru kompleksa nalazi se i zoo vrt sa kućom palm.
Radno vreme: 08.30-16.30h
Lokacija: Schonbrunner Schlossstrase
WEBSITE

Ulaznica: 20EUR

Belvedere

Palata Belvedere sgrađena je u 18. veku, kao letnja rezidencija princa Eugena Savojskog u barkonom stilu. Danas je to muzejski kompleks u kojem se čuvaju dela najpoznatijih austrijskih i evropskih slikara, među kojima su najpoznatija dela Gustava Klimta.
Radno vreme:ponedeljak - petak Ne radi: subota - nedelja
Lokacija: Prinz-Eugen-Strase 27
WEBSITE

Ulaznica: od 10EUR

Kunsthaus

Kunsthaus je najpoznatija građevina čuvenog austrijskog arhitekte Kunsta. Zgrada nepravilnog oblika, zanimljive fasade privlači turiste svojim neobičnim izgledom.
Radno vreme: 10.00-18.00h
Lokacija: Untere Weisgerberstrase 13
WEBSITE

Muzeji i galerije

Ulaznica: od 7EUR

Belvedere

Muzejski kompleks baroknih palata sa skupom austrijskih galerija slika od srednjeg veka do 20. veka. Najposećenije postavke su sa delima Gustava Klimta i Egona Šilea.
Radno vreme: 10.00-18.00h / sreda 10.00-21.00h
Lokacija: Prinz Eugen-Strase 27
WEBSITE

Ulaznica: 13EUR

Albertina

Izuzetan muzej sa najvećom zbirkom grafike i crteža. Sadrži dela Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Rafaela, Rubensa, Direra, Klimta, Šilera, Kokoške.
Radno vreme: 10.00-18.00h / sreda 10.00-21.00h
Lokacija: Albertinaplatz 1
WEBSITE

Ulaznica: 10EUR

Muzej moderne umetnosti MUMOK

Muzej koji sadrži dela moderne umetnosti, a među njima dela Endija Vorhola i Pabla Pikasa. Radno vreme: 10.00-19.00h / čet. 10.00-21.00h / pon. 14.00-19.00h
Lokacija: Museumsplatz 1
WEBSITE

Ulaznica: 10EUR

Muzej primenjenih umetnosti MAK

Ovo je prvi muzej u Evrope ove vrste, otvoren je 1864. godine.Sadrži kolekciju predmeta za svakodnevnu upotrebu od gotike do 19. veka.
Radno vreme: 10.00-18.00h / utorak 10.00-22.00h Ne radi: ponedeljak
Lokacija: Stubenring 5
WEBSITE

Ulaznica: 14EUR

Muzej istorije umetnosti

Muzej je otvoren 1891. i jedan je od najpopularnijih bečkih muzeja. Godišnje ga poseti preko 3 miliona posetilaca. Sadrži umetničke kolekcije Habzburgovaca i dela flamanskog, italijanskog i nemačkog renesansnog slikarstva. Radno vreme: 10.00-18.00h / utorak 10.00-21.00h Ne radi: ponedeljak
Lokacija: Maria-Theresien-Platz
WEBSITE

Ulaznica: 13EUR

Leopold muzej

Muzej sadrži kolekciju austrijske moderne umetnosti sa delima, Klimta, Šilea, Kokoške i Gerštla.
Radno vreme: 10.00-18.00h / utorak 10.00-21.00h
Ne radi: utorak
Lokacija: Museumsplatz 1
WEBSITE

Ulaznica: 10EUR

Bečki prirodnjački muzej

Muzej koji se bavi postankom zemlje, razvojem čoveka, biljkama i životinjama. Atrakcije muzeja su skeleti dinosaurusa i čuvena Vilendorfska venera.
Radno vreme: 10.00-18.30h / sreda 10.00-21.00h
Ne radi: utorak
Lokacija: Pešta
WEBSITE

Ulaznica: 12EUR

Muzej tehnike

Muzej prati razvoj industrije i tehničkih dostignuće kroz istoriju.
Radno vreme: 09.00-18.00h
Lokacija: Mariahilfer Str. 212
WEBSITE

Ulaznica: 12EUR

Muzej imperijalnog blaga

Muzej sa postavkom kraljevskih regalija, nakita i kostima. U ovovm muzeju se čuvaju krune Svetog rimskog carstva i kruna Austrijskog carstva.
Radno vreme: 09.00-17.30h
Ne radi: utorak
Lokacija: Hofburg
WEBSITE

Ulaznica: 9EUR

Muzej Sigmunda Frojda

Muzej je otvoren 1891. i jedan je od najpopularnijih bečkih muzeja. Godišnje ga poseti preko 3 miliona posetilaca. Sadrži umetničke kolekcije Habzburgovaca i dela flamanskog, italijanskog i nemačkog renesansnog slikarstva.
Radno vreme: 10.00-18.00h
Lokacija: Berggasse 19
WEBSITE