Javni prevoz

Aerodrom - Budapest Airport (BUD)

Karta za gradski prevoz - kupovina karte u vozilima gradskog prevoza je moguća po većoj ceni, osim za metro, karte se kupuju na kioscima za karte i automatima. BudapestCard je elegantno rešenje ukoliko imate nameru da često koristite gradski prevoz.

Prevoz - aerodrom - postoji direktna linija vozom do centra grada. Mini bus servis sa aerodroma prevozi putnike do grada.

Gradski prevoz - u sistemu gradskog prevoza su sledeća prevozna sredstva: autobus, trolejbus, tramvaj, metro, uspinjača i brodovi.

Za turističke obilaske sve znamenitosti Budimpešte su dobro povezane sa javnim prevozom.

  • Evropa
  • Srednja. Evropa
  • Mađarska
  • Budimpešta
  • 1.757.000
  • Mađarski
  • HUF - Forinta
  • UTC+01:00
  • BUD

RASPORED PUTOVANJA - BUDIMPEŠTA

Datum Broj dana Prevoz Cena
U PRIPREMI U PRIPREMI U PRIPREMI U PRIPREMI
Budimpešta, kraljica Dunava… sa razlogom nosi ovu titulu. Nekada je bila jedna od najvažnijih prestonica Evrope, a danas sigurno jedna od najlepših. Reka Dunav, ovaj grad deli na dve celine brdoviti Budim i nizijsku Peštu, što gradu daje neverovatnu dinamiku, koja je posebno primetna tokom noći kada se upale sva svetla grada. Budimpešta je danas poznata po svojim zamkovima, mostovima, parkovima i termalnim kupatilima. Šetnja peštanskim kejom, panoramski pogled sa budimske tvrđave, šetnja Vaci ulicom ili krstarenje Dunavom uz večeru, samo su neke od uspomena koje možete steći upravo u ovom gradu. Ovaj grad je stvoren za romantične duše.

Istorija grada

Na današnjem tlu Budimpešte nakon keltskih naseobina, osnovano je rimski grad Aquincum u 1. veku nove ere, postavši glavni grad provincije Donje Panonije. Mađari, koji vode poreklo sa prostora Urala, osvajaju grad 900. godine, gde su nakon jednog veka osnovali kraljevinu Mađarsku. Godine 1241. grad je potpuno uništen od Mongola, ali je ubrzo potom obnovljen i nastavlja svoj razvoj. Najslavniji mađarski kralj bio je Matija I Korvin, za čije vreme je Mađarska imala njveću teritoriju. On je stolovao u glavnom gradu Budimu, gde je osnovao drugu po veličini biblioteku nakon vatikanske. U 16. veku Mađarska, pa i Budimpešta bivaju pokoreni od strane Turaka. Ubrzo zatim prevlast preuzima Habzburška dinastija 1686. godine.Nakon 1867. godine grad je u okviru Austro-Ugarske monarhije, kada doživljava najveći razvoj. Međutim tokom I svetskog rata, Mađarska preživljava veliki gubitak u lljudstvu, što se odrazilo i na Budimpeštu. Tokom II svetskog rata, Mađarska je bila na strani Nacista, a u gradu je pogubljena trećina od oko 200.000 Jevreja koji su živeli u gradu. Godine 1944. Budimpešta doživljava sovjetsku opsadu uz znatna razaranja i ulazi u mrak istočnoevropskih zemalja ondašnjeg vremena.

Za porodice

Budimpešta je zanimljiva destinacija za porodično putovanje. Predlažemo sledeće atrakcije kojima će deca biti oduševljena:

Ulaznica od 1800 HUF

ZOO vrt

ZOO vrt i botanička bašta u Budimpešti nalaze se u gradskom parku i spadaju u najstarije u Evropi. Vrt je sagrađen 1866. godine u stilu secesije. Radno vreme: 09.00-16.00h (decembar-februar) / 09.00-18.30h (maj-avgust) / 09.00-17.30h ostali meseci
Ne radi: uvek radi
WEBSITE

Ulaznica od 2000 HUF

Aquaworld Budapest

Orczy avantura park nalazi se nedaleko od centra na peštanskoj strani. Sadrži avanturističke sprave, mostove i prepreke.
Radno vreme: 10.30-18.00h (mart-oktobar) / ponedeljkom 12.00-18.00h
Ne radi: ostalim mesecima
WEBSITE

Ulaznica od 1500 HUF

Budimpeštanski Cirkus

Zgrada cirkusa nalazi se kod Gradskog parka. Cirkus u mađarskoj postoji od 1783. godine. Klasične cirkuske predstave sa klovnovima,akrobatama i životinjama, održavaju se tokom cele godine. Radno vreme: 17.00h (sreda-četvrtak) / 15.00h i 19.00h (petak-subota) / 11.00h i 15.00h nedelja Ne radi: ponedeljak / utorak
WEBSITE

Ulaznica od 1800 HUF

Tropicarium

Najveći akvarijum sa morskom vodom u srednjoj Evropi na površini od 300 m2. Sadrži veliki broj morskih riba, ajkula, aligatora i ostalih reptila.
Radno vreme: 10.00-20.00h
Ne radi: uvek radi
WEBSITE

Ulaznica 30 TL

Zabavni park Holnemvolt

Park sa atrakcijama s početka 20. veka. Posebna atrakcija je drveni rolerkoster.
Radno vreme: 14.00h (predstava)
Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

Ulaznica od 1800 HUF

Palata čuda

Ovaj zabavni park konstruisan je tako da deci približi naučno-tehnološka dostignuća i dešavanja u prirodi. Ovde se organizuju mnogobrojni eksperimenti uživo i radionice sa decom.
Radno vreme: 10.00-18.00h
Ne radi: nema neradnih dana
WEBSITE

Ulaznica od 700 HUF

Dečija železnica

Ova dečija atrakcija, potpuno će oduševiti mališane. Ovde su deca kondukteri, skretničari, mašinovođe, tokom rute ima nekoliko stanica gde deca mogu da se igraju poput avantura parka ili mini zoo vrta.
Radno vreme: 09.00-16.00h / vožnje na svaki sat Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

Ulaznica od 600 HUF

Zugliget Libego

Dvosedežni lift povezuje Zugliget i Janoš brdo, najvišu tačku Budimpešte. Ruta je duga 1040m a rastojanje se pređe za 15 minuta.
Radno vreme: 10.00-19.00h u zavisnosti od doba godine
Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

Ulaznica od 700 HUF

Budimska uspinjača

Vialand ili Turski Diznilend, kako ga još nazivaju je tematski park idealan za celu porodicu. Park sadrži: dvorac, svet igara, legendi i avanture. Osim atrakcija za decu ovde se nalazi i šoping ulica. Jedan od najpopularnijih rolerkostera na svetu se nalazi u Vivalandu.
Radno vreme: 07.30-22.00h Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

Ulaznica od 6000 HUF

Tura budimskim pećinama

Ispod brda Budima nalaze se 2 pećine, koje je moguće obići organizovano, tura traje 45 minuta. Postoji i duža zahtevnija tura po pećini sa hodnicima dugim 30km i traje 3 sata. Stalaktiti, stalagmiti i čist vazduh unutar pećina oduševiće svakog posetioca. Prava avantura.
Radno vreme: ponedeljak, sreda, petak i nedelja tura na engleskom Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

Šoping

U Budimpešti se zadržao kult šopinga po gradski ulicama, tako da je i dalje najpopularnije mesto za šoping Vaci ulica. Ova ulica pretvorena je u pešačku zonu, tako da je idealna za uživanje u šopingu. Svetske radnje modnih dizajnere smestile su se u Andraši aveniji. Sa druge strane ulica dizajniranih proizvoda, mađarskih umetnika je Kiraly ulica.

Najpopularniji šoping centri su sledeći:

WestEnd City Center - najveći šoping mol u srednjoj Evropi

Website: http://www.westend.hu/


Corvin Plaza

Website: http://corvinplaza.hu/


Arena Plaza

Website: http://www.arenaplaza.hu/en/


Koki Terminal

Website: http://kokiterminal.hu/


Mamut

Website: http://www.mammut.hu/en


Allee

Website: http://www.allee.hu/


Balna Budapest

Website: http://www.balnabudapest.hu/?lang=en


Suvenire možete kupiti na pijacama ili specijalizovanim suvenir radnjama. Najpopularniji suveniri iz Budimpešte su crvena mlevena paprika, rubikova kocka, mađarski bojeni porculan ili kristal, na kraju to su mađarski suhomesnati proizvodi.

Provod, noćni život, događaji i festivali

Budimpešta je jedan od onih gradova koji ne spavaku, odnosno nude veliki izbor mesta za provod. Barovi i noćni klubovi su uvek puni. Scena je raznovrsna od alternativnih i avangardnih mesta do fensi klubova. Za svakog po nešto.

Izdvojili bi Formulu 1 Hungaroring i Red Bull Air Race u julu. Sziget je najpopularnije muzičko dešavanje u Budimpešti, dešava se u avgustu. Budipeštanski festival vina dešava se u septembru, kao i festival čokolade. Oktobarfest je u oktobru. U novembru je Božićni sajam.

Znamenitosti i atrakcije

Budim - brdo zamak

U 15. veku Budim dobija današnje obličje, kada se mađarski kralj Matija Korvin venčao sa Beatrisom od Napulja, zajedno sa kraljicom u grad su došli i italijanski majstori. Budim je u II svetskom ratu bio bombardovan, pa ponovo obnovljen.

Lančani most

Najlepši budimpeštanski most koji spaja Budi i Peštu. Napravio ga je škotski graditelj Adam Klark, a u vreme kad je napravljen 1849. godine trebalo je da bude jedna od najlepših građevina na svetu. U II svetskom ratu je porušen, a potom ponovo obnovljen. Ova građevina je pod zaštitom UNESCO-a.

Ulaznica od 2000 HUF

Parlament

Mađarski Parlament je neogotička građevina, koja je kompletno dovršena 1902. godine. Ovo je treća po veličini zgrada na svetu. U zgradi parlamenta se nalazi i krunsko blago. Radno vreme:
april - oktobar 08.00-16.00h / sub-ned 08.00-16.00h. i novembar - mart / 08.00-16.00h.
Ne radi: za vreme zasedanja palamenta
WEBSITE

Ulaznica od 1400 HUF

Crkva Sv Matijaša

Crkva je stara preko 700 godina. Bila je nekoliko puta rušena i obnovljana, a za vreme turske vlasti, bila je pretvorena u džamiju. Svedok je mnogih krštenja, svadbi i krunisanja mađarskih i austrougarskih vladara.
Radno vreme: 13.00-17.00h
WEBSITE

Ulaznica 30 eur

Kraljevski dvor

Ovaj ogroman dvorski kompleks građen je od 13. veka. Danas se u njemu nalaze 3 mueja i Nacionalna biblioteka. Ova građevina je pod zaštitom UNESCO-a.
Radno vreme: sreda, petak, nedelja
Ne radi: ostalim danima
WEBSITE

Ribarski bastion

Ribarski bastion je obnovljeni deo Budima, gde se nekada nalazila riblja pijaca, otuda i ime. Danas je to deo budimskok vidikovca u baroknom stilu. Ova građevina je pod zaštitom UNESCO-a.

Trg Heroja

Trg Heroja napravljen je za hiljaditu godišnjicu osnivanja Mađarske. Sagrađen je krajem 19. veka, u drugom svetskom ratu dosta oštećen, a potom obnovljen, kada su kipovi habzburških vladara zamenjeni oslobodiocima Mađarske. Ova građevina je pod zaštitom UNESCO-a.

Gelert brdo

Brdo koje se nalazi na budimskoj strani, na kojem se nalazi memorijalni kompleks, posvećen biskupu Gelertu, koji je ubijen od strane pagana pokušavajući da preobrati Mađare u Hrišćane.Tu se nalazi i spomenik slobode, kolosalna ženska figura koja je posvećena poginulim sovjetskim vojnicima iz II svetskog rata. Ova građevina je pod zaštitom UNESCO-a.

Ulaznica od 3000 HUF

Velika sinagoga

Sinagoga je sagrađena u 19. veku i najveća je sinagoga u Evropi i druga po veličini u svetu. Može da primi 3000 ljudi, a danas je tu i Muzej Jevreja.
Radno vreme: 10.00-15.30h
Ne radi: nedelja
WEBSITE

Andraši avenija

Ova avenija povezuje gradski centar sa gradskim parkom. Sagrađena je krajem 19. veka sa kompletnim planom i saobraćajnicama gradskog prevoza. Ispod avenije prolazi prva linija podzemne železnice, sagrađena u kontinentalnoj Evropi. Ova građevina je pod zaštitom UNESCO-a.

Ulaznica od 2000 HUF

Bazilika Sv Stefana

Ova građevina je ustvari katedrala i najveći je verski objekat u Budimpešti. Može da primi 8.500 ljudi. Visoka je 96m, kao i zgrada parlamenta.
Radno vreme: 10.00-15.00h / ponedeljak-petak
Ne radi: subota-nedelja
WEBSITE

Gradski park

Ovaj park je otvoren u 1751. godine i prvi je otvoreni park za javnost u svetu. U parku se nalazi dvorac u transilvanijskom stilu, oko kojeg je veštačko jezero, koje se zimi koristi kao klizalište. U okviru parka su i ZOO vrt, zabavni park, zgrada cirkusa, Muzej transporta, čuveni Gundel restoran i Sečenji javno kupatilo.

Cipele Dunava

60 pari cipela izlivenih od gvožđa nalaze se na obali Dunava, nedaleko od zgrade Parlamenta. Ovaj memorijal posvećen je Jevrejima stradalim tokom II svetskog rata, koji su streljani na obali Dunava.

Milenijum podzemna železnica

Najstarija linija podzemne železnice u kontinentalnoj Evropi, otvorena je 1896. godine. Žuta linija ili M1 kako je zovu u Budimpešti vozi duž Andraši bulevara.

Krstarenje Dunavom

Obavezno se prošetajte pešačkom zonom Vaci ulicom, dunavskim kejom i Margitinim ostrvom i otiđite na krstarenje Dunavom. Ono što Budimpeštu čini posebnom to su brojna termalna kupatila, u kojim možete uživati tokom cele godine:

Muzeji i galerije

Muzej lepih umetnosti

Muzej sadrži zbirku umetničkih predmeta podeljenih po kolekcijama: antički predmeti, egipatska umetnost, remek dela, skulpture, crteži, kolekcija posle 1800. godine Radno vreme: zatvoren do 2016. zbog renoviranja
Ne radi: trenutno zatvoren
WEBSITE

Ulaznica od 1300 HUF

Muzej primenjene umetnosti

Muzej se nalazi u zgradi koja se smatra remek delom mađarske secesije, sagrađena je krajem 19. veka. Kolekcija muzeja sadrži upotrebne predmete izuzetne umetničke vrednosti od keramike, stakla, drveta, metala, tekstila. Ovde možete videti kolekciju nameštaja i kostima.
Radno vreme: 10.00-18.00h Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

Ulaznica od 1600 HUF

Mađarski narodni muzej

Muzejska kolekcija podeljena je na periode i po kolekcijama određenih kategorija umetničkih predmeta. Ovde je izloženo sve što je obeležilo mađare kao naciju. Kolekcije prate razvoj čovečanstva, preko dokumenata i fotografija, slika i upotrebnih predmeta.
Radno vreme: 10.00-18.00h Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

Ulaznica od 1400 HUF

Etnografski muzej

Jedan od najvećih i najznačajnijih etnografskih muzeja Evrope, sa zbirkom od 200.000 predmeta.
Radno vreme: 10.00-18.00h
Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

Ulaznica 1400 HUF

Nacionalna galerija

Fascinantna kolekcija nacionalne galerije sadrži slike, skulpture, ikone, segmentisane po periodima i umetničkim pravcima gotike, renesanse, gotike i umetnosti 20. veka.
Radno vreme: 10.00-18.00h
Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

2000 HUF

Kuća terora

Muzej koji je posvećen teroru i delu mađarske istorije u kom je narod doživeo dvostruki teror, od strane nacista i nakon toga sovjeta.
Radno vreme: 10.00-19.00h
Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

Ulaznica od 1000 HUF

Aquincum muzej

Muzej posvećen rimskom periodu Budimpešte, sa arheološkim parkom
Radno vreme: 10.00-16.00h (novembar-mart) / 10.00-18.00h (april-oktobar)
Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

Ulaznica od 1200 HUF

Prirodnjački muzej

Muzej koji se bavi postankom zemlje, razvojem čoveka, biljkama i životinjama.
Atrakcija je skelet kita.
Radno vreme: 10.00-18.00h
Ne radi: utorak
WEBSITE

Ulaznica od 1800 HUF

Umetnički paviljon

Galerija savremene umetnosti.
Radno vreme: 10.-18.00h / četvrtak 12.00-20.00h Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

Ulaznica od 1500 HUF

Memento park

Na otvorenom prostoru napravljen je spomen park sovjetskim statuama koje su se nalazile po celom gradu za vreme sovjetske okupacije. Ovde se nalaze 42 statue iz perioda 1945-1989. godine.
Radno vreme: 10.00h do sumrakaNe radi: radi svaki dan
WEBSITE