Javni prevoz

Aerodrom - Budapest Airport (BUD)

Karta za gradski prevoz - kupovina karte u vozilima gradskog prevoza je moguća po većoj ceni, osim za metro, karte se kupuju na kioscima za karte i automatima. BudapestCard je elegantno rešenje ukoliko imate nameru da često koristite gradski prevoz.

Prevoz - aerodrom - postoji direktna linija vozom do centra grada. Mini bus servis sa aerodroma prevozi putnike do grada.

Gradski prevoz - u sistemu gradskog prevoza su sledeća prevozna sredstva: autobus, trolejbus, tramvaj, metro, uspinjača i brodovi.

Za turističke obilaske sve znamenitosti Budimpešte su dobro povezane sa javnim prevozom.

Evia je najveće ostrvo u Egejskom moru i drugo u Grčkoj po veličini odmah posle Krita.Glavni grad Halkios i ostrvo je povezano mostom sa kopnenim delom Grčke.Stanovnici su se uglavnom bavili ribarstvom i poljoprivredom a snažan turistički razvoj i procvat ostrvo doživljava u poslednjih par decenija.Severni deo ostrva je uglavnom pokriven četinarskim šumama ,centralni deo sačinjavaju pretežne planine dok je jug ostrva pitomiji,ravničarski,pun maslinjaka i drugih poljoprivrednih kultura.Klima na ostrvu je prijatna,gde god se okrenete su nepregledne šume i bistro plavetnilo mora.Evia poseduje nepregledne peščane plaže,netaknutu prirodu ali i brojne kulturno-istorijske lokalitete i manastire.Inače,Evia ili Eubeja,nalazi se na oko 150 kilometara južno od Paralije,ispod Volosa na nekih 80 kilometara od Atine.Ostrvo je dugačko oko 180kilometara a široko od 7-50 kilometara i zahvaljujući svom prirodnom bogatstvu i povoljnom geografskom položaju bila je jedna od najrazvijenijih oblasti jos u staroj Grčkoj.Smola koja se skuplja iz borovog drveća,izmedju ostalog se koristi i kao neophodan sastojak posebne vrste grčkog vina.Stanovnici ostrva se osim turizma bave uzgojom maslina i smokava,a u poslednjih 20-ak godina i koštunjavog voća poput pistaća.Ostrvo poseduje i termalne izvore a jedno od najpoznatijih izvorišta je u banji Edipsos gde temperatura vode koja izvire iz kamena na obali mora iznosi od 30-70 stepeni a nadomak Pefkija nalaze se vulkanska ostrva ,još jedna atrakcija u nizu na ovom ostrvu.U banji Edipsos kupale su se mnoge poznate ličnosti od našeg kralja Petra,Onazisa,Čerčila pa do Marije Kalas i Grete Garbo .Izvori termalne vode pomažu kičmi,lečenju išijasa,bolova u zglobovima,kostima.Sama Lutra kako se ovo mesto još zove,okruženo brdima podseća na južnu Francusku i aktivno živi cele godine.Ima bogatu ponudu smeštaja,kafića,taverni,prelepe peščane plaže i kristalno čisto more.Drugi grad po veličini,posle Halkisa,je Pefki,najpoznatije letovalište i omiljeni izbor naših turista.Do njega se dolazi trajektom iz Volosa do mesta Agiokampos na severu ostrva,vožnjom koja traje do 30 minuta.Pefki ima takav položaj da se iz njega pruža predivan pogled na susedna ostrva Skopelos i Skiatos.Pefki se pruža uz plažu dugu 40 kilometara,okruženo je zelenim četinarima,i možda nije mesto sa bogatim noćnim životom ali turisti koji tamo dolaze uglavnom to i ne očekuju..Kuće i apartmani uglavnom ne prelaze 2 sprata,namenjene su za porodični smeštaj a ostrvo je u svakom slučaju kao spoj zelenila i modrog mora idealno mesto za odmor. Pefki obiluje restoranima,tavernama i kafićima,buticima,piljarama i ribarnicama u kojim lokalni ribari prodaju sveže ulovljenu ribu.Pefki i Evia su zbog svega nabrojanog pogodni za odmor porodičnih ljudi,spoj prirodnih lepota i .

Istorija

Nei Pori se razvija u popularno letovalište krajem 20. veka. Nalazi se u samom podnožju mitske planine Olimp.

Kako stići do Nei Porija

Automobilom - Do Nei Porija se stiže autoputem prema Solunu odakle se put nastavlja ka jugu i Atini, pratite odvajanje za Nei Pori. Udaljenost od Beograda je 710 km i 7h20min vožnje, od Niša 491 km i 5h30min.

Autobusom - Organizovani sezonski polasci za Nei Pori u organizaciji turističke agencije Sani Tours.
Avionom - Redovnom avio linijom od Beograda do Soluna. Privatni transfer do Leptokarije.

Provod

Nei pori je mesto za miran odmor, ovde ćete naći kafiće, barove i restorane sa svežom morskom ribom.

Dali ste znali

Stavros se može pohvaliti sa tri plaže, koje nose prestižno priznanje “plava zastava” (Blue Flag) - gradska plaža, plaža Rihios, plaža Milies i plaža Platania.

Reka Rihios spada u najstarije reke Grčke, a služi kao kanal izmedju jezera Volvi i Strimonskog Zaliva.

Jezero Volvi i Koronia su dva jezera koja su pre velikog seizmičkog pomeranja tla, činila jedno ogromno jezero koje je Halkidiki odvajalo od ostatka kopna severne Grčke. Ova dva jezera su stecište brojnih primeraka flore i faune i pod zaštitom su kao prirodni rezervati od izuzetnog značaja.

Znamenitosti i atrakcije

Pećina Alistrati

Ova pećina duga je oko 3 km i obiluje prirodnim ukrasima stalaktitima i stalagmitima, koji poprimaju različite oblike i vrlo često poprimaju ljudska ili životinjska obličja.

Kanjon Angitis

U neposrednoj blizini i je živopisni kanjon reke Angitis. Ove atrakcije nalaze se u pravcu grada Seresa, ka severoistoku u odnosu na Stavros.

Jezero Volvi

U samom centru Halkidikija je i jezero Volvi, najveće jezero Grčke. Ovo jezero je pravi prirodni rezervat flore i faune, sa mnogim autentičnim i retkim vrstama.

Plaže

Plaža Nei Porija je peščana, dobro organizovana sa svim potrebnim sadržajima.