Javni prevoz

Aerodrom - Istanbul Ataturk Airport (IST) i Sabiha Gokcen International Airport (SAW)

Karta za gradski prevoz - kupovina karte u vozilima gradskog prevoza nije moguća, karte se kupuju na automatima. IstanbulKart je elegantno rešenje ukoliko imate nameru da često koristite gradski prevoz.

Prevoz - aerodrom - ne postoji direktna linija metroa do centra grada, ali se lako može stići kombinacijom metroa i tramvaja. Sa oba aerodroma postoji organizovani autobuski prevoz - Havatas Airport Shuttle Service, koji vozi do glavnog centralnog trga Taksim i to je najjeftiniji vid prevoza.

Gradski prevoz - u sistemu gradskog prevoza su sledeća prevozna sredstva: autobus, tramvaj, metro, laki metro, uspinjača i trajekt.

Za turističke obilaske najpogodnije su tramvajske linije koje su nezavisne od ostatka saobraćaja i prolaze pored najvećih znamenitosti grada.

Napomene:
Istanbul ima razvijenu mrežu prevoza, ali ono što ga svakako odlikuje je gužva u saobraćaju, tako da vrlo često možete ostati zglavljeni u prevozu i da vaše vreme u prevozu potraje mnogo duže od planiranog. Stoga izbegavajte autobuse, taksi prevoz naručite ranije od planiranog. Najveće gužve su od 7-10h i kasnije od 16h. Za taxi prevoz od i do aerodroma preporučujemo rezervaciju unapred (moguće u agenciji). Taxi vozači ne znaju sve lokacije u gradu i često se može desiti da vožnja potraje.

  • Evropa
  • Južna Evropa
  • Turska
  • Istanbul
  • 13.854.740
  • Turski
  • TL - Lira
  • UTC+02:00
  • IST,SAW

RASPORED PUTOVANJA - ISTAMBUL

Datum Broj dana Prevoz Cena
U pripremi U pripremi U pripremi U pripremi
Istanbul je magičan grad, mesto susreta istoka i zapada, sudara kultura i civilizacija i danas jedan od najlepših i najvećih gradova sveta. Istanbul je bio prestonica tri velika carstva rimskog, vizantijskog i osmanlijskog, a najvredniji biseri arhitekture i kulturnog nasleđa svedoče i danas o tim vremenima. Tradicionalne vrednosti se u ovom gradu ljubomorno čuvaju, ali se ne beži ni od kulturnih stremljenja današnjeg vremena. Istanbul je grad koji će opčiniti svakog posetioca. Iza kulisa vekovima starih džamija i mnoštva spomenika kulture, danas ćete u ovom gradu pronaći i kulturne sadržaje koji slede pravac 21. veka, sa galerijama, muzejima, svetski poznatim mestima za provod i uživanje u hrani. Položaj grada je fascinantan, a Bosfor ovaj grad čini jedinstvenim na svetu. Jedini grad koji se nalazi na dva kontinenta. Probajte turske specijalitete, pogledajte igru mističnih derviša, idite na krstarenje Bosforom i obiđite najlepše istanbulske palate.

Istorija grada

Sadašnji Istanbul je prvobitno naseljen od strane starih Grka 667. godine p.n.e. kao strateško mesto ovog dela sveta, nazvano po njihovom kralju Bizasu. Nakon toga grad je bio pod opsadom Rimskog carstva, a Konstantin Veliki je zbog izuzetnog položaja, ovaj grad proglasio novim Rimom i dao mu ime Konstantinopolj. Središte Istočnog rimskog carstva Konstantinopolj je bio sve do njegovog pada 1453. godine, kada ga osvaja Mehmed II Osvajač, tada je grad postao treća prestonica osmanskog carstva i doživljava preobražaj iz Vizantijskog u otomanski grad. Do njegovog osvajanja, grad je bio centar pravoslavlja, nakon odvajanja od rimske crkve, sa najvećom svetinjom na svetu Aja Sofijom koja i danas dominira gradom, a nakon osvajanja pretvorena je u džamiju. U današnjem Istanbulu se i dalje nalazi centar pravoslavne vere Carigradska Patrijaršija. Nakon Mehmedovog osvajanja, grad se naseljava Jevrejima, Hrišćanima i Muslimanima iz svih krajeva carstva. Najlepši primeri osmanske kulture i umetnosti nastali su za vreme procvata i vladavine Sulejmana Veličanstvenog Osvajača, a iz njegovog vremena ostala su prava arhitektonska remek dela, ukrašena keramikom i čuveno osmanskom kaligrafijom. Tadašnji savremenik Mikelanđela, Mimar Sinan Aga, glavni arhitekta Osmanskog carstva, zaslužan je za sve arhitektonske bisere kojima se danas divimo. Ono po čemu je poznat u našoj istoriji je izgradnja mosta u Višegradu, opisanog u romanu Ive Andrića “Na Drini ćuprija”. Današnje ime Istanbul nosi od 1930. godine, nakon osnivanja Turske republike 1923. godine i premeštanjem prestonice u Ankaru.

Za porodice

Istanbul je zanimljiva destinacija za porodično putovanje. Predlažemo sledeće atrakcije kojima će deca biti oduševljena:

Ulaznica od 10 TL

Miniaturk

Minijaturna Turska, park na otvorenom sa preko 105 objekata iz cele Turske u minijaturnoj veličini razmere 1/25.
Radno vreme: 09.00-17.00h
Ne radi: sreda
WEBSITE

Ulaznica od 7 TL

Muzej igračaka

Istanbulski muzej igračaka otvorio je turski pisac Sinaj Akin. Preko 4000 eksponata igračaka iz Turske i celog sveta. Neke od njih stare su i po 200 godina.
Radno vreme: 09.30-18.00h
Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

Ulaznica od 1500 HUF

Rahmi M. Koc muzej

Istanbulski muzej nauke i tehnologije sa mnoštvom eksponata poput transportnih sredstava, vozova, automobila, aviona, brodova, podmornica, industrijskih postrojenja, minijatura i igračaka. Ovde se nalaze i planetarijum i izložbena marina sa plovilima.
Radno vreme: 10.00-17.00h Ne radi: ponedeljak / utorak
WEBSITE

Ulaznica od 30 TL

Delfinarijum

Istanbulski delfinarijum je najveći u Evropi. Program sa delfinima, morževima, fokama i beluga kitovima traje 1 sat. Moguće je slikanje i plivanje sa delfinima, kao i ronjenje.
Radno vreme: 14.00h (predstava)
Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

Ulaznica od 42 TL

Aquarium

Istanbulski akvarijum je tematski park, posvećen morskom životu, sa stazom dugom 1.2 km koja predstavlja morski živalj od Crnog mora do Pacifika.
Radno vreme:10.00-20.00h
Ne radi: nema neradnih dana
WEBSITE

Ulaznica od 80 TL

Vialand

Vialand ili Turski Diznilend, kako ga još nazivaju je tematski park idealan za celu porodicu. Park sadrži: dvorac, svet igara, legendi i avanture. Osim atrakcija za decu ovde se nalazi i šoping ulica. Jedan od najpopularnijih rolerkostera na svetu se nalazi u Vivalandu.
Radno vreme: 10.00-20.00h Ne radi: nema neradnih dana
WEBSITE

Forum Istanbul

Najveći šoping centar u Evropi, sa najviše sadržaja za zabavu. Neke od njih su: Istanbul Sea Life Aquarium, Svet dinosaurusa, Legoland i mnogi drugi.
Radno vreme: 10.00-22.00h
Ne radi: nema neradnih dana
WEBSITE

Šoping

Šoping centri i molovi rasuti su po celom Istanbulu i skoro svaki kraj grada ima svoj šoping centar. Radno vreme je uglavnom od 10-22h. Predstavljamo neke od najpopularnijih:

Istinye Park

Website: http://www.istinyepark.com/en


Akmerkez

Website: http://www.akmerkez.com.tr/en


Kanyon

Website: http://www.kanyon.com.tr/en/#


City’s

Website: http://citysnisantasi.com/tr


Zorlu Center

Website: http://www.zorlucenter.com/


Palladium

Website: http://www.palladiumatasehir.com.tr/english/index_eng.php


Metrocity

Website: http://www.metrocity.com.tr/


Trump Towers

Website: http://mall.trumpistanbul.com.tr/default.aspx


Astoria

Website: http://www.astoria.com.tr/


Istanbul Sapphire

Website: https://www.istanbulsapphire.com/


Istanbul Cevahir je najveći šoping mol u Evropi i drugi po veličini na svetu na neverovatnih 620.000 m2.

Website: http://www.istanbulcevahir.com/en-EN/home/29.aspx


Forum Istanbul je DZINOVSKI šoping centar na neverovatnih skoro pola miliona m2. Najveći centar za kupovinu i zabavu u Evropi. Ovde ćete naći sve, između ostalog ovde se nalaze IKEA i sadržaji za decu, poput akvarijuma.

Website: http://www.forumistanbul.com.tr/?lang=en


Galleria je šoping centar koji se nalazi u blizini aerodroma Ataturk i prvi je centar sagrađen u Turskoj.

Website: http://www.galleria.com.tr/


Nišantaš (Nisantasi) je kraj Istanbula poznat po prodavnicama i buticima velikih kreatora i domaćih dizajnera. Ulice ovog dela grada liče na ulice zapadnoevropskih metropola i ovde živi najveći deo stranaca u Istanbulu.


Bagdat Cadessi  je proglašena u top 10 najboljih ulica za šoping u svetu. Ova ulica nalazi se na azijskoj strani grada i duga je 14 km, veoma lepa sa drvoredom i brojnim restoranima i barovima.


Istiklal Cadessi  je glavna ulica pešačke zone sa mnogobrojnim buticima i manjim tržnim centrima.


Suvenire možete kupiti na Grand Bazaru ili Spice Bazaru. Najpopularniji suveniri iz Istanbula su proizvodi od obojenog stakla ili keramike, ćilimi, srebrni nakit ili začini, suvo voće, med.

Provod, noćni život, događaji i festivali

Tradicionalne kafane i restorani u uskim ulicama starih delova grada, najboljih svetski noćni klubovi na obalama Bosfora, sa neverovatnim pogledom ili neki bar na terasi vrhova istanbulskih zgrada, je ono po čemu ćete pamtiti provod u ovom gradu.

Tradicionalne kafane i restorani u uskim ulicama starih delova grada, najboljih svetski noćni klubovi na obalama Bosfora, sa neverovatnim pogledom ili neki bar na terasi vrhova istanbulskih zgrada, je ono po čemu ćete pamtiti provod u ovom gradu.

Odgledajte igru derviša u nekom od tradicionalnih restorana, gde se organizuju predstave, oduševljenje će biti na vrhuncu. Postoje mnogi restorani i klubovi gde se pušta isključivo turska muzika i gde možete čuti domaće izvođače uživo. Istanbul je svakako poznat po klubovima na obali Bosfora, koji se ubrajaju u najbolje noćne klubove na svetu.

Delovi grada gde se nalaze mesta za provod su Beyoglu, Ortakoy i Kadikoy na azijskoj strani.

Obratite pažnju na cene, rang cena može biti vrtoglav.

Popularni događaji u Istanbulu su: na proleće Internacionalni Istanbul film festival, Tulip festival, Internacionalni Istanbul teatar festival, leti je to Internacionalni Istanbul Music festival, Rocck n Coke, najveći turski muzički festival na otvorenom, na jesen je to Internacionalno Istanbul Bijenale, Jazz festival, sajam knjiga i zimi Bluz festival.

Znamenitosti i atrakcije

Ulaznica od 30 TL

Aja Sofija

Kada je sagradjena 537. godine ovo je bila najimpresivnija građevina na svetu. Sagradio je vizantijski imperator Justinijan. U 15. veku, ovi hrišćansku svetinju Sultan Mehmed Osvajač pretvorio je u džamiju, dodavši joj, minarete, grobnice i fontane.
Radno vreme: 09.00-17.00h Ne radi ponedeljak
WEBSITE

Ulaznica - Besplatno

Kapali čaršija ili Veliki bazar

Najveća pijaca u Istanbulu još od osnivanja 1493. kada su ovaj grad osvojile Osmanlije. Ovde se trgovalo i robovima i svilom. Danas je ova pijaca i dalje jedno od središta Istanbula, ali se sada prodaju suveniri i ostala roba u preko 4000 prodavnica koje su raspoređene u 60 ulica.
Tu se nalaze i dve džamije.
Radno vreme: 09.00-19.00h Ne radi: nedelja i veliki praznici

Ulaznica - Besplatno

Spice Bazar (Bazar začina)

Pokrivena pijaca koja se nalazi u samom središtu grada, omiljena je među turistima jer se danas ovde mogu kupiti sve turske, poslastice, ratluk, suvo voće, začini, kavijar i suveniri. Bazar je sagrađen u 17. veku, a sagrađen je novcem od taksi na uvoz egipatske robe. Cenkanje je poželjno.
Radno vreme:: 09.00-19.00h ponedeljak - subota, 09.00-18.00 nedelja Ne radi: velikim praznicima

Ulaznica - Besplatno

Plava džamija

Sultan Ahmedova džamiju, nazivaju i Plavom džamijom zbog preko 20.000 plavih pločica kojima je prekrivena kupola. Ovo je jedina džamija, od preko 500 istanbulskih džamija sa 6 minareta. Sagrađena je u 17. veku kao osmanski odgovor na veličanstvenost Aja Sofije.
Radno vreme: 08.30-12.30h / 14.00-16.45h / 17.45-18.30h Ne radi: u vreme molitvi
WEBSITE

Ulaznica od 30 TL

Topkapi palata

Ovaj ogroman dvorski kompleks sagrađen je za vreme Sultana Mehmeda II, između 1459-1478. godine. Danas je ovo jedna od najvećih atrakcija Istanbula, ulaskom u palatu mogu se videti čuveni mistični Harem, autentičan dvorski nakit i odore, kao i kineska keramika i stari dokumenti.
Radno vreme: 09.00-16.45h Ne radi: utorak
WEBSITE

Ulaznica od 18.50 TL

Galata toranj

Jedan od prepoznatljivih obeležja Istanbula je Galata toranj, visok 67 m, koji se vidi iz svakog dela grada. Prvobitna kula sagrađena je 507. godine, a obnovili su je Đenovljani 1348. godine i bila je deo utvrđena koje se tu nalazilo. Tada je nazvana Hristovom kulom.
Radno vreme: 09.00-20.30h
Ne radi: utorak

Ulaznica - Besplatno

Sulejmanova džamija

Remek delo glavnog otomanskog arhitekte Mimar Sinan Age, sagrađeno je za vreme Sulejmana Veličanstvenog, gradnja je započeta 1550. godine. U okviru džamije nalaze se i grobnice Sultana Sulejmana Veličanstvenog, negove žene Hurem i samog arhitekte Sinan Age.
Radno vreme: 08.30-12.30h / 14.00-16.45h / 17.45-18.30h Ne radi: u vreme molitvi
WEBSITE

Ulaznica od 30 TL

Dolmabahče palata

Palata je sagrađena u 19. veku i korišćena je kao rezidencija Sultana Abdulmedžida I. Nastala je u doba približavanja Turske, evropskim vrednostima i građena je po uzoru na Luvr i Bakingemsku palatu. Palata je koštala neverovatnih 35 tona zlata ili ekvivalent današnjih 1.5 milijardi dolara.
Radno vreme: 09.00-16.00h
Ne radi: ponedeljak / utorak

Ulaznica od 20 TL

Bejlerbej palata

Letnja sultanska rezidencija na obali Bosfora, sa azijske strane sagrađena je 1860. godine i nalazi se odmah pored leve strane Bosforskog mosta.
Radno vreme: 09.00-17.00h
Ne radi: ponedeljak / utorak

Ulaznica - konzumacija

Ciragan palata

Danas hotel čuvenog lanca Kempinski, Ciragan palata nalazi se na obali Bosfora sa očaravajućom terasom i pogledom na moreuz. Ova palata je značajna po tome što je poslednja u nizu izgrađenih za vreme otomanske vladavine, 60-tih godina 19. veka. Sagradio je Sultan Abdulazis. Nakon požara 1919. kada su od nje ostale samo zidine, dugo je korišćena kao fudbalski teren za klub Bešiktš.
Radno vreme: 00-24h Ne radi: nema neradnih dana

Galata most

Obavezno obiđite glavni gradski trg Taksim, Ištiklal ulicu, koja je ustvari pešačka zona, poznata po svom crvenom tramvaju. Pređite peške preko Galata mosta koji povezuje dva stara gradska jezgra. Prošetajte se Gulhan ili Yildiz parkom. Otiđite na krstarenje Bosforom ili do Prinčevskih ostrva. Pređite preko velikog mosta na azijsku stranu grada.

Muzeji i galerije

Ulaznica od 10 TL

Istanbul Modern

Muzej savremene umetnosti, sa odličnom kolekcijom umetničkih predmeta 20. veka. Ovo je prvi privatni muzej u Istanbulu, nalazi se na površini od 8.000 m2.
Radno vreme: 10.00-18.00h
Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

Ulaznica od 20 TL

Muzej turske i islamske umetnosti

Muzej se nalazi u nekadašnjoj kući čuvenog Ibrahim Paše Pargalije, koji je i sam bio veliki ljubitelj umetnosti. Muzej je poznat po bogatoj kolekciji islamske umetnosti, kaligrafije, keramike,
tepiha i ćilima.
Radno vreme: 09.00-19.00h
Ne radi: nema neradnih dana

Ulaznica od 15 TL

Istanbulski arheološki muzej

Muzej je podeljen u 3 celine: 1. Arheološki muzej, 2. Muzej starog orijenta, 3. Muzej islamske umetnosti. Muzej je značajan po svojoj zbirci, staro-grčke umetnosti, egipatske, umetnosti i orijentalnih umetničkih dela. Jedan od najpoznatijih eksponata je sarkofag Aleksandra Makedonskog. Radno vreme: 09.00-19.00h Ne radi: nema neradnih dana
WEBSITE

Ulaznica od 15 TL

Crkva Hrista Spasitelja muzej - Hora

Vizantijska crkva, sagrađena u 5. veku, jedna od najposećenijih znamenitosti Istanbula. U 16. veku pretvorena je u džamiju, da bi nakon restauracije i rekonstrukcije 1948. bila proglašena muzejom. Crkva je značajna po novootkrivenim ikonama ispod maltera nekadašnje džamije.
Radno vreme: 09.00-16.30h Ne radi: sreda
WEBSITE

Ulaznica 25 TL

Muzej nevinosti

Ovaj muzej je nadasve jedinstven. Otvorio ga je čuveni turki pisac nobelovac Orhan Pamuk i nazvao po svom romanu - otvoren je 2012. godine. Muzej sadrži predmete koji prikazuju živote, likova iz romana a usko su vezani za život istanbulske više klase u periodu od 70-tih godina pa do 2000. godine. Radno vreme: 10.00-18.00h Ne radi: ponedeljak
WEBSITE

Ulaznica od 20 TL

Muzej Pera

Muzej posvećen umetnosti 19. veka sa odličnom kolekcijom slika, keramike, fotografija i upotrebnih predmeta. Smešten je u arhitektonskom biseru, nekadašnjem hotelu Bristol.
Radno vreme: 10.00-19.00h
Ne radi: ponedeljak
WEBSITE