Mesto je I pored razvoja turizma zadržale šarm tradicionalnog ribarskog sela na Halkidikiju sa mnoštvom ribljih restorana I taverni..U uskim uličicama koje iz centra grada vode ka moru nalaze se marketi,apoteke,suvenirnice,prodavnice ribolovačke opreme I ribarnice I rent-a-car agencije.Uz gradsku marinu u centru nalazi se veliki trg I šetalište sa dečijim igralištem.Na 2 kilometra od mesta se nalazi crkva Presvete bogorodice iz 16.veka ,bogato ukrašena freskama koju obavezno treba posetititi.Jedan od najpoznatijih grčkih istoričara Tukidid zabeležio je da su Skioni osnovali Atinjani,vraćajući se iz Trojanskog rata.Žene iz Troje koje su zarobili u ratu na tom mestu su zapalili brodove kako ih atinski ratnici ne bi prodali u roblje ili ostavili tako da su grčki vojnici,silom prilikom,ovde ostali I osnovali prvo naselje.Danasnje mesto je I nastalo širenjem okolnog planinskog sela Tsaprani čiji su se stanovnici spustili do mora da bi se bavili ribarstvom.Iz najveće luke u ovoj oblasti svakog jutra isplovljaju brodići po nov ulov sveže ribe koju kasnije prodaju restoranima I turistima.Osim toga,stanovnici ovog simpatičnog seoceta bave se pčelarstvom I proizvodnjom vina I maslina.U njemu se nalazi crkva Sv.Trojice a na planinskom vencu iznad Nea Skionija blizu sela Agia Triada je jezero u kom živi retka vrsta kornjača.U blizini je I banja Agia Paraskevi,moderan spa centar sa termalnim izvorom koji leči bolesti kostiju I kože sa bazenima,hidromaserom I hodroterapijama.Kada ste već u ovoj regiji ne treba propustiti ni posetu manastiru “Agios Ioannis Rossos” koji se nalazi na pola puta izmedju Nea Skionija I Haniotija I prava je riznica vrednih ikona I ostalog duhovnog blaga.Inače ceo ovaj deo Kasandre obiluje zanimljivostima-ruševine zamka u Nea Potideji ,kula apostola Pavla u Nea Fokei,Zevsovo svetilište I ranohrišćanska crkva u Nea Kalitei,Posejdonov hram I svetionik u mestu Possidi,vetrenjača u selu Kassandrija.Nei Skioni je mesto idealno za sve koji bi da se odmore ,opuste I uživaju u suncu I moru ali I da obidju I upoznaju se sa svim kulturno-istorijskim znamenitostima kojima ovaj deo Grčke obiluje.
-

Istorija

Istorija Haniotija 1936. godine kada je ovde sagrađena prva kuća. Kažu da je vlasnik kuće bio iz Hanje sa krita pa otuda i mesto dobi ime Hanioti. Prvobitno je ta kuća predstavljala odmorište pored puta, da bise posle 70-tih mesto polako pretvaralo u danas divno selo, koje turisti obožavaju.

Kako stići do Haniotia

Automobilom - Do Haniotija se stiže autoputem prema Solunu odakle se put nastavlja ka jugu i mestu Nea Moudania, pratite odvajanje za Kasandru i Hanioti. Udaljenost od Beograda je 751 km i 8h30min vožnje, od Niša 532 km i 6h30min.

Autobusom - Organizovani sezonski polasci za Hanioti u organizaciji turističke agencije Sani Tours.
Avionom - Redovnom avio linijom od Beograda do Soluna. Privatni transfer do Haniotija.

Provod

Mesta za provod u Haniotiju su veoma popularna i privlače sve turiste iz okolnih mesta. Ovde ćete sresti ljude iz celog sveta, kako uživaju u barovima na plaži sa odličnom muzikom. Hanioti je za svaku preporuku ukoliko volite provod i izlaske.

Dali ste znali

Stavros se može pohvaliti sa tri plaže, koje nose prestižno priznanje “plava zastava” (Blue Flag) - gradska plaža, plaža Rihios, plaža Milies i plaža Platania.

Reka Rihios spada u najstarije reke Grčke, a služi kao kanal izmedju jezera Volvi i Strimonskog Zaliva.

Jezero Volvi i Koronia su dva jezera koja su pre velikog seizmičkog pomeranja tla, činila jedno ogromno jezero koje je Halkidiki odvajalo od ostatka kopna severne Grčke. Ova dva jezera su stecište brojnih primeraka flore i faune i pod zaštitom su kao prirodni rezervati od izuzetnog značaja.

Znamenitosti i atrakcije

Pećina Alistrati

Ova pećina duga je oko 3 km i obiluje prirodnim ukrasima stalaktitima i stalagmitima, koji poprimaju različite oblike i vrlo često poprimaju ljudska ili životinjska obličja.

Kanjon Angitis

U neposrednoj blizini i je živopisni kanjon reke Angitis. Ove atrakcije nalaze se u pravcu grada Seresa, ka severoistoku u odnosu na Stavros.

Jezero Volvi

U samom centru Halkidikija je i jezero Volvi, najveće jezero Grčke. Ovo jezero je pravi prirodni rezervat flore i faune, sa mnogim autentičnim i retkim vrstama.

Plaže

Plaža haniotija je nešto posebno, beli pesak, kristalno čisto more i izuzetna čistoća i uređenost, doprineli su tome da je plaža Haniotija nagrađena priznanjem plava zastavica.