Javni prevoz

Aerodrom - Budapest Airport (BUD)

Karta za gradski prevoz - kupovina karte u vozilima gradskog prevoza je moguća po većoj ceni, osim za metro, karte se kupuju na kioscima za karte i automatima. BudapestCard je elegantno rešenje ukoliko imate nameru da često koristite gradski prevoz.

Prevoz - aerodrom - postoji direktna linija vozom do centra grada. Mini bus servis sa aerodroma prevozi putnike do grada.

Gradski prevoz - u sistemu gradskog prevoza su sledeća prevozna sredstva: autobus, trolejbus, tramvaj, metro, uspinjača i brodovi.

Za turističke obilaske sve znamenitosti Budimpešte su dobro povezane sa javnim prevozom.

Olimpska regija je letovalište u Grčkoj na Egejskom moru,u podnožju Olimpa.Nekada malo ribarsko mesto danas je novoizgradjena I moderna turistička destinacija koja privlači turiste iz celog sveta. Letovalište je izgradjeno krajem sedamdesetih godina u delti reke Pinios na zemljištu koje je pripadalo lokalnom planinskom selu. Isušivanjem močvarnog tla nastalo je danasnje turističko mesto sa uredjenom peščanom obalom koja zapljuskuje topla smaragdna voda severnog Egeja.Specifičan zlatnožuti zrnasti pesak duge plaže koja se pruža kilometrima je zaštitini znak ove regije.Samo mesto ima široke ulice,uredjene trgove I igrališta za decu.U tavernama I barovima možete popiti piće I pojesti sveže ulovljenu ribu a crkva u centru razdvaja naselje na Stari I Novi deo.Šetalište koje se pruža paralelno uz gradsku plažu puno je šetača I turista koje posećuju brojne kafe barove,poslastičarnice,zlatare,prodavnice krzna I kože. Nakon izleta ili sunčanja na plaži turisti obično vole da se okrepe u nekom od brojnih kafea I restorana,popiju kafu,pojedu baklavu ili popiju voćni jogurt.Sa Olimpa stalno struji svež vazduh koji boravak u okolnim mestima čini prijatnim u svako doba dana I noći.Sve vile u Nei Poriju su udaljene na svega par minuta šetnje od plaže,imaju široke balkone I terase,opremljene su sa svim sadržajima bitnim za komforan odmor,okrenute ka moru ili impozantnoj planini Olimp.Cela Olimpska regija je idealna za pešačenje I lagane šetnje,posete antičkim arheološkim nalazištima npr.lokalitet posvećen bogu Dionisu ili obilazak spektakularnog manastira Meteori.Svi koji žele da obogate svoj odmor mogu da organizuju krstarenja obalom duž cele regije,posetu Atini I Akropolju I obilazak proročišta Delfi.Delfi je u antičkom periodu bio prebivalište proročice Sibile I njenih naslednica ,grad posvećen bogu Apolonu.Tamo su odlazili obični ljudi ali I moćni vladari iz čitavog antičkog I helenističkog sveta kako bi saznali svoju ili sudbinu svojih kraljevstava.Planina Olimp koja se pruža u zaledju ove regije je po grčkoj mitologiji dom 12 grčkih bogova na čelu sa vrhovnim Zevsom.Stari Grci su smatrali da se bogovi na Olimpu ponašaju kao I ljudi,da tamo,spavaju,jedu,vole se I mrze,i oduvek su se odnosili prema bogovima I Olimpu sa strahopoštovanjem.Nei Pori I cela Olimpska regija su po svemu idealna kombinacija izmedju tradicije I sadašnjosti I mešavina modernog načina odmora I opuštanja u spoju sa bogatim grčkim mitološkim svetom bogova I legendi.Turisti mu se rado vraćaju jer uvek ostane nesto dovoljno neistraženo I interesantno što ih uvek natera da mu se ponovo vrate.

Istorija

Nei Pori se razvija u popularno letovalište krajem 20. veka. Nalazi se u samom podnožju mitske planine Olimp.

Kako stići do Nei Porija

Automobilom - Do Nei Porija se stiže autoputem prema Solunu odakle se put nastavlja ka jugu i Atini, pratite odvajanje za Nei Pori. Udaljenost od Beograda je 710 km i 7h20min vožnje, od Niša 491 km i 5h30min.

Autobusom - Organizovani sezonski polasci za Nei Pori u organizaciji turističke agencije Sani Tours.
Avionom - Redovnom avio linijom od Beograda do Soluna. Privatni transfer do Leptokarije.

Provod

Nei pori je mesto za miran odmor, ovde ćete naći kafiće, barove i restorane sa svežom morskom ribom.

Dali ste znali

Stavros se može pohvaliti sa tri plaže, koje nose prestižno priznanje “plava zastava” (Blue Flag) - gradska plaža, plaža Rihios, plaža Milies i plaža Platania.

Reka Rihios spada u najstarije reke Grčke, a služi kao kanal izmedju jezera Volvi i Strimonskog Zaliva.

Jezero Volvi i Koronia su dva jezera koja su pre velikog seizmičkog pomeranja tla, činila jedno ogromno jezero koje je Halkidiki odvajalo od ostatka kopna severne Grčke. Ova dva jezera su stecište brojnih primeraka flore i faune i pod zaštitom su kao prirodni rezervati od izuzetnog značaja.

Znamenitosti i atrakcije

Pećina Alistrati

Ova pećina duga je oko 3 km i obiluje prirodnim ukrasima stalaktitima i stalagmitima, koji poprimaju različite oblike i vrlo često poprimaju ljudska ili životinjska obličja.

Kanjon Angitis

U neposrednoj blizini i je živopisni kanjon reke Angitis. Ove atrakcije nalaze se u pravcu grada Seresa, ka severoistoku u odnosu na Stavros.

Jezero Volvi

U samom centru Halkidikija je i jezero Volvi, najveće jezero Grčke. Ovo jezero je pravi prirodni rezervat flore i faune, sa mnogim autentičnim i retkim vrstama.

Plaže

Plaža Nei Porija je peščana, dobro organizovana sa svim potrebnim sadržajima.