Javni prevoz

Aerodrom - Leonardo da Vinci / Fiumicino Airport (FCO) i G. B. Pastine / Ciampino Airport (CIA)


Karta za javni prevoz - kupovina karte u vozilima gradskog prevoza nije moguća, karte se kupuju na automatima. IstanbulKart je elegantno rešenje ukoliko imate nameru da često koristite gradski prevoz.


Prevoz - aerodrom - sa rimskih aerodroma postoje direktne veze vozovima ili autobusima do Termini stanice u centru Rima.


Gradski prevoz - u sistemu gradskog prevoza su sledeća prevozna sredstva: autobus, tramvaj, metro, laki metro.


Za turističke obilaske najpogodnije su tramvajske linije koje su nezavisne od ostatka saobraćaja i prolaze pored najvećih znamenitosti grada.


Napomene:

Rim ima razvijenu mrežu prevoza, ali ono što ga svakako odlikuje je gužva u saobraćaju, tako da vrlo često možete ostati zglavljeni u prevozu i da vaše vreme u prevozu potraje mnogo duže od planiranog. Stoga izbegavajte autobuse, taksi prevoz naručite ranije od planiranog. Za taxi prevoz od i do aerodroma preporučujemo rezervaciju unapred (moguće u agenciji). Za prevoz od i do aerodroma preporučujemo vozove.


  • Evropa
  • Južna Evropa
  • Italija
  • Rim
  • 2.546.000
  • Italijanski
  • Evro
  • UTC+01:00
  • FCO, CIA

RASPORED PUTOVANJA - RIM

Datum Broj dana Prevoz Cena
U pripremi U pripremi U pripremi U pripremi
Rim “večni grad”, svedočanstvo veličanstvenog perioda Rimskog carstva, sa mnoštvom antičkih spomenika, sa najvećom antičkom arenom Koloseum, koja i danas čini glavni simbol ovog grada. U okviru grada Rima, smeštena je i najmanja država na svetu i centar katoličke crkve, sedište Pape - Vatikan. Izuzetan položaj grada na sedam brda i obali reke Tibar, doprineli su tome da ovaj grad ima najbogatiju istoriju od svih svetskih prestonica. Današnji Rim ovekovečili su italijanski filmovi snimani u najpoznatijem studiju “Ćinećita”. Laganom šetnjom, uputićete se ka najpoznatijim simbolima grada poput Španskih stepenica ili fontane Di Trevi ili pak uživati u pravom italijanskom kapućinu, na nekom od rimskih trgova. Lepote Rima su ovekovečene u jednoj rečenici: “Svi putevi vode u Rim”, tako je bilo nekad, tako je i danas.

Istorija

Rim je sigurno jedan od najslavnijih gradova sveta sa istorijom dužom od 2.500 godina, a najpoznatiji period ovog grada je period Rimskog carstva koje se na vrhuncu svoje slave protezalo od Britanije do Mesopotamije. Legenda kaže da su grad osnovala braća blizanci Romul i Rem, od oca boga rata Marsa i majke vestalinke Reje Silvije, 21. Aprila 753. p.n.e. Romul je bio prvi kralj Rima. Međutim, pozdani podaci govore o to me da je Rim nastao od malog sela negde u 8. veku p.n.e. nakon čega postaje sedište Rimske Kraljevine, sve do 509 p.n.e. I Rimske Republike. Od 27. godine p.n.e. do 285. godine n.e. Rim je centar velikog Rimskog Carstva. Kroz istoriju Rim je bio mnogo puta rušen i spaljivan, ali je dugih 1000 godina bio najmoćniji grad sveta, sve do raspada Zapadnog Rimskog carstva 476. Godine. Širenjem hrišćanstva Rim postaje i sedište katoličke crkve i Pape, te se 756. godine osniva Papska država, čime Papa dobija i svetovnu vlast, sve do 1870. Godine, kada se pripaja Kraljevini Italiji. Nakon pustošenja Karla V 1527. godine, Rim gubi svoju političku moć, ali postaje centar umetnosti za vreme renesanse i baroka. Pod vođstvom kralja ondašnje Italije Viktora Emanuela II, Rim postaje prestonica Kraljevine Italije 1871. godine. Period istorije 20. veka svakako je bio upamćen po II svetskom ratu, kada je Italija pod vlašću fašističkog vođe Benita Musolinija. Nakon pada fašizma, Rim postaje prestonica nove Italijanske republike. Od 50-tih godina Rim raste munjevitom brzinom, kao prestonica ekonomskog čuda, kako su tada zvali Italiju, a Rim dobija epitet najlepšeg mesta za život pod parolom grad “slatkog života” ili na italijansko “la Dolce Vita“.

Za porodice

Ulaznica: od 24EUR

Rainbow Magic Land

Zabavni park sa rolerkosterom, toboganima, adrenalinskim vožnjama, bioskopima i ostalim zanimacijama za decu i odrasle - ukupno 38 atrakcija i show programa.
Radno vreme: 10.00 do 17.00 - 02.00 u zavisnosti od dana
Lokacija: Via della Pace, 00038 Valmontone
WEBSITE

Ulaznica: od 22EUR

Rome Zoomarine

Park namenjen deci kako bi upoznali svet životinja poput delfina, morskih pasa, foka, pingvina i ptica. Tu sus i atrakcije za zabavu poput bazena, tobogana i rolerkostera.
Radno vreme: 10.00-17.00h
Ne radi: ponedeljak
Lokacija: Via dei Romagnoli, 00040 Torvaianica
WEBSITE

Šoping

Rim je pravi raj za šoping jer ćete u ovom gradu naći sve modne brendove i sve radnje svetski poznatih modnih kreatora. Najveće rasprodaje počinju od 15. Jula i u drugoj nedelji januara. Omiljene ulice za šoping su:


Via del Corso

Via Condotti

Via Cola di Rienzo


Najpopularniji tržni centri su:


Euroma2

Website: http://www.euroma2.it/?lang=en


Cinecitta Due

Website: http://www.cinecittadue.com/


La Rinascente

Website: https://www.rinascente.it/rinascente/en/


Najpopularniji Outlet tržni centri su:


Castel Romano (20 km)

Website: http://www.mcarthurglen.com/it/castel-romano-designer-outlet/en/


Valmontone (50 km)

Website: http://www.valmontoneoutlet.com/?lang=en


Suvenire možete kupiti širom Rima u specijalizovanim prodavnicama. Najpopularniji suveniri iz Rima su keramika, mermerne pločice i magneti sa atrakcijama grada ili motivima Pape, kao i drvene lutkice čuvenog Pinokija.


Napomena: Kupovina i posedovanje kopija sa potpisom dizajnera je kažnjivo i kazne mogu biti do 1000 EUR.


Provod, noćni život, događaji i festivali

Rim nije grad gde ćete uživati u kafićima u dugom ispijanju kafe, jer je Italija poznata po kafi i brzim zalogajima “s nogu”. Vrlo često možete doživeti neprijatno iskustvo da vas konobari požuruju i odnose šoljice pre nego to sami poželite.


Što se tiče noćnih klubova, mnogi su zatvoreni u toku letnjih meseci i nalaze se na različitim lokacijama u gradu. Trastevere je kraj koji nudi boemski duh i tradicionalne restorane, kao i mesta za provod mladih.


Obratite pažnju na cene, rang cena može biti vrtoglav.


Znamenitosti i atrakcije

Ulaznica: 12EUR (uključuje Rimski forum i Palatino)

Koloseum

Sigurno najpoznatije arhitektonsko i istorijsko obeležje Rima. Koloseum je podignut 80. godine n.e. Predstavljao je pozornicu za surove gladijatorske borbe.
Radno vreme: 09.00 otvaranje kapija, zatvara se u različito vreme u zavisnosti od doba godine
Ne radi: 01. Januar i 25. Decembar
Lokacija: Monti
WEBSITE

Ulaznica: 12EUR (uključuje Koloseum)

Rimski forum

Forum je mesto okupljanja naroda i mesto susreta rimskog senata. Forum ili centralni trg sastojao se od nekoliko građevina i hramova od kojih je danas sačuvano nekoliko kolosalnih stubova i delovi mermernog poda, kao i triumfalna kapija.
Radno vreme: 09.00 otvaranje kapija, zatvara se u različito vreme u zavisnosti od doba godine
Ne radi: 01. Januar i 25. Decembar
Lokacija: Monti
WEBSITE

Ulaznica: besplatno

Fontana di Trevi

Jedna od najećih baroknih fontana na svetu, sagrađena 1762. - visoka je oko 23 m i široka 49 m. Fontana prikazuje boga mora Neptuna kako isplovljava na morskim konjma.
Radno vreme: nema radno vreme
Lokacija:
Piazza di Trevi
WEBSITE

Ulaznica: besplatno

Panteon

Panteon - Ili Hram svih bogova, podigao je car Hadrijan 125. godine n.e. Panteon je konstruisan od betona i visine je 142 m, na vrhu rotonde se nalazi svetlosni otvor koji celoj građevini daje posebnu mističnu notu.
Radno vreme: 09.00-19.30h ponedeljak - subota, 09.00-18.00 nedelja
Ne radi:
01. Januar i 25. Decembar
Lokacija: Rotonda
WEBSITE

Ulaznica: 16EUR (Vatikanski muzej i Sikstinska kapela)

Vatikan

Najmanja država na svetu, nalazi se u okviru grada Rima i predstavlja sedište rimokatoličke crkve i vrhovnog poglavara Pape.
Radno vreme: 09.00-16.00h
Ne radi: 01/06 jan, 11/22 feb, 19/28 mar, 29 jun, 15 avg, 01 nov, 08/26 dec
Lokacija: Vatican city
WEBSITE

Ulaznica: 10EUR

Castel Sant Angelo

Utvrđenje na obali reke Tibar prvobitno je bilo namenjeno kao mauzolej za cara Hadrijana. Kružna građevina sagrađena je u 2. veku n.e. i danas je muzej.
Radno vreme: 09.00-19.30h
Ne radi: Pnedeljkom, 01. Januar, 01. Maj i 25. Decembar
Lokacija: Lungotevere Castello, 50
WEBSITE

Ulaznica: besplatno

Pizza del Popolo

Veliki gradski trg popularan među turistima, sa svojim crkvama “bliznakinjama”, Neptunovom fontanom i drugim po visini egipatskim obeliskom u središtu.
Radno vreme: nema radno vreme
Lokacija: Piazza del Popolo
WEBSITE

Ulaznica: besplatno

Piazza Navona

Jedan od mnogobrojnih rimskih trgova jedinstvene lepote sa fontanom “Četiri reke” i egipatskim obeliskom u središtu, zatim fontanom Neptuna i crkvom Sv. Agnese iz 17. veka, koja dominira trgom.
Radno vreme: nema radno vreme
Lokacija: Piazza Navona
WEBSITE

Muzeji i galerije

Ulaznica: 12EUR (uključuje Rimski forum i Palatino)

Koloseum, Rimski forum i Palatino

Muzejski kompleks koji se sastoji od tri navedene celine: Koloseum, Rimski forum i brdo Palatino, gde je po predanju nastao grad Rim, kada je vučica našla Romula i rema i održala ih u životu.
Radno vreme: od 09.00h
Ne radi: 01. Januar i 25. Decembar
Lokacija: Monti
WEBSITE

Ulaznica: 16EUR (Vatikanski muzej i Sikstinska kapela)

Vatikan

Najmanja država na svetu, nalazi se u okviru grada Rima i predstavlja sedište rimokatoličke crkve i vrhovnog poglavara Pape.
Radno vreme: 09.00-16.00h
Ne radi: 01/06 jan, 11/22 feb, 19/28 mar, 29 jun, 15 avg, 01 nov, 08/26 dec
Lokacija: Vatican city
WEBSITE

Ulaznica: 11EUR

Villa Borghese

Vila se nalazi u parku Villa Borghese i predstavlja privatnu galeriju Kardinala Scipione Borgezea, sa delima velikih umetnika poput Rafaela, Berninija i Karavađa.Radno vreme: 08.30-19.30h
Ne radi: ponedeljkom, 01/25 dec
Lokacija: Piazzale del Museo Borghese 5
WEBSITE