Javni prevoz

Aerodrom - Budapest Airport (BUD)

Karta za gradski prevoz - kupovina karte u vozilima gradskog prevoza je moguća po većoj ceni, osim za metro, karte se kupuju na kioscima za karte i automatima. BudapestCard je elegantno rešenje ukoliko imate nameru da često koristite gradski prevoz.

Prevoz - aerodrom - postoji direktna linija vozom do centra grada. Mini bus servis sa aerodroma prevozi putnike do grada.

Gradski prevoz - u sistemu gradskog prevoza su sledeća prevozna sredstva: autobus, trolejbus, tramvaj, metro, uspinjača i brodovi.

Za turističke obilaske sve znamenitosti Budimpešte su dobro povezane sa javnim prevozom.

Sivota je gradić na obali Jonskog mora izmedju Igumenice i Parge,mesto bujne vegetacije sa peščanim plažama koje zapljuskuje tirkizno more.Grad je okružen brežuljcima i postepeno se pruža ka moru i luci sa jahtama i brodićima.U velikom broju taverni i restorana možete uživati u dobrom zalogaju i ribljim specijaltetima.Iz Sivote je moguće organizovati izlete do Krfa,Lefkade.Parge, i ostalih interesantnih okolnih mesta.Sivotu okružuje nekoliko zanimljivih plaža-Bella Vraka,Galika,Zavia,Megali Amos,Mikri Amos i Pisina sa sitnim belom peskom.U luci možete iznajmiti motorne čamce ali i luksuzne jedrilice sa kojima možete doploviti do Perdike ili Krfa.Uveče većina posetilaca umornih od šetnje ili obilaska lokalnih zanimljivosti opušta se u kafićima ili ribljim restoranima i posmatra prelep zalazak sunca.Sivota inače pripada regiji koja se proteže na oko 1.500 kilometara kvadratnih i pripada Epirskoj oblasti čije je sedište grad,luka Igumenica.Čitava oblast u zaledju Sivote i ostalih primorskih mesta je planinska.sa živopisnim selima,maslinjacima i vinogradima u kojima kao da je vreme stalo.Aheron ,reka koja protiče u blizini je bila poznata još u grčkoj mitologiji kao kapija kroz koju se ulazi u podzemni svet tj.Had.Legendarni skeledžija Haron je prevozio duše mrtvih preko Aherona a u njoj je majka kupala čuvenog grčkog junaka Ahila.Smatra se jednom od najčistijih reka u Evropi i posećuju je brojni turisti zbog jahanja,raftinga i planinarenja.U blizini Sivote je Sagijada ,malo ribarsko mesto na samo par kilometara od albanske granice sa ne više od 2.000 stanovnika stanovnika poznato po lekovitom blatu koje blagotvorno deluju na sve bolesti kože i psorijazu.Od zanimljivih lokacija koje treba obići ako letujete u Sivoti je sigurno ostrvo Krf.1916 god. Je nakon prelaska Albanije na njemu boravila srpska vojska a u zgradi pozorišta 1918 god.potpisana je tzv.Krfska deklaracija o ujedinjenju Srba,Hrvata i Slovenaca u zajedničku državu.Nedaleko od Krfa je ostrvo Vido sa mauzolejom sprskog ratnika,mesto gde je mnogo bolesnih i iscrpljenih srpskih ratnika našlo svoj večni mir.Sivota sa kombinacijom toplog mora,borovih šuma, i maslinjaka i planina u zaledju ali brojnih kulturno-istorijskih zanimljivosti garancija da će te provesti odmor uživaju u pravom malom raju na obali Jonskog mora.

Istorija

Sivota se pominje još u doba Aleksandra Velikog, ali prvi značajniji pomen je vezan za pomorsku bitku između Krfljana i Korinćana u 5. veku, upravo na ovom mestu. Sivota je dosta dugo bila pod vlašću Vizantije, kasnije despotovine Epir i turskom vlašću. Nakon 500 godina vladavine Otomanskog carstva, nezavisnost stiče 1913. nakon Balkanskih ratova i pripada Grčkoj.

-->

Kako stići

Automobilom - Do Sivote se stiže autoputem prema Solunu odakle se put nastavlja ka zapadu i mestu Igumenica, gde se odvajate ka ka jugu ka Sivoti. Udaljenost od Beograda je 947 km i 10 sati vožnje, od Niša 728 km i 8 sati.

Autobusom - Organizovani sezonski polasci za Sivotu u organizaciji turističke agencije Sani Tours.
Avionom - Do Sivote možete stići direktnom čarter linijom do Krfa ili Soluna, odakle se organizuje privatni transfer.

Provod

Sivota je mesto gde se uživa u tradicionalnim restoranima i grčkoj kuhinji, posebno u morskim plodovima, a za mlađu populaciju tu su noćni barovi.

Dali ste znali

U priprem

Znamenitosti i atrakcije

U priprem

Plaže

Sivota je poznata po svoji prelepim plažama. Bella Vraka peščani sprud povezana sa obližnjim malim ostrvom, Karvouno, Galikos Molos, Zeri, Zavia, Megali Amos, Mikri Amos, Agia Paraskevi...), a najpoznatija je Pisina (u prevodu bazen) sa najsitnijim belim peskom koja se nalazi na jednom od ostrvca prekouputa Sivote.