Javni prevoz

Aerodrom - Budapest Airport (BUD)

Karta za gradski prevoz - kupovina karte u vozilima gradskog prevoza je moguća po većoj ceni, osim za metro, karte se kupuju na kioscima za karte i automatima. BudapestCard je elegantno rešenje ukoliko imate nameru da često koristite gradski prevoz.

Prevoz - aerodrom - postoji direktna linija vozom do centra grada. Mini bus servis sa aerodroma prevozi putnike do grada.

Gradski prevoz - u sistemu gradskog prevoza su sledeća prevozna sredstva: autobus, trolejbus, tramvaj, metro, uspinjača i brodovi.

Za turističke obilaske sve znamenitosti Budimpešte su dobro povezane sa javnim prevozom.Tasos je najsevernije,najzelenije i jedno od najlepših ostrva u Grčkoj.Tasos još ima i lokalni naziv “šuma koja pliva”zbog svojih nepreglednih borovih šuma ali i brojnih vodopada i uopšte raskošne lepote kojom su ga bogovi podarili.Osim kristalno čistog mora i brojnih malih peščanih uvalica ostrvo i njegovi stanovnici poznati su i po proizvodnji vina i koštunjavih plodova.Tasos je udaljen od kopna oko 8 kilometara,u prečniku ima oko 100 kilometara i geografski pripada oblasti Trakija a u svemu je upućen ka najvećem i najbližem gradu u okolini,Kavali.Po površini koju ima Tasos je deseto ostrvo po veličini u Grčkoj i odlikuju ga prijatna klima,brojne mirne plažice i divlje uvale,gde možete uživati i odmarati od buke i saobraćaja.Ostrvo je zbog svog mira pravi izbor za porodice i parove koji žele romantičan odmor.Tradicionalna grčka sela,peščane plaže,živopisne taverne i tirkizno more su samo neka od obeležja ovog ostrva.Ako ste na Tasosu obavezno probajte slatko od bundeve,smokve,oraha ili pomorandžine kore.sveže masline i ulje,ratluk i ušećerene table meda sa koštunjavim plodovima kao što su badem ili lešnik.Tasos je nekada bio čuven i po proizvodnji vina ali se danas vinova loza odgaja isključivo za sopstvene potrebe.Ostrvo je puno drveća masline koje se u potpunosti koriste od ploda do stabla a jagnjetinu koju probate na ostrvu ima jedinstven ukus.Trajekti koji prevoze turiste na ostrvo kreće na svakih dva sata u proseku u sezoni,kreću iz Kavale za Prinos,i Keramotija za Limenas.Vožnja traje oko 45 minuta i jedinstven je doživljaj zbog lepote prirode i mora i galebova koji vas prate za sve vreme puta.U svim većim mestima postoje rent-a- car agencije gde možete iznajmiti kola,motor ili kvad. I svima koji dodju bez automobila na Tasos preporučuje se da ih iznajme i istraže ostrvo u potpunosti.Treba obići njegov istočni deo gde su pozicionirane i najbolje plaže kao Golden beach ili Paradise beach kao i unutrašnjost ostrva,videti starosedeoce i njihov svakodnevni život.Jedno od takvih mesta je i Teologos gde će vam ljubazni domaćini uz jagnjetinu i vino oživeti tradicionalnu grčku svadbu sa svim svojim specifičnostima.U selu Panagija u blizini Skale Potamije možete otići u seosku crkvu,obići fabriku maslinovog ulja,kupiti neki seoski prozvod ili suvenir i ručati u nekoj od taverni.Najposećenija mesta na ostrvu su ujedno i najveća,osim glavnog grada Limenasa,popularni su i Limenarija,Potos i Pefkari,svi imaju prelepe plaže za sunčanje i kupanje,markete i prodavnice suvenira,kafiće i restorane.rent-a-car agencije i sve ostalo što je potrebno za kvalitetan i sadržajan odmor.Tasos je zbog svega nabrojanog omiljena destinacija svih turista koji posećuju Grčku,jedno od najposećenijih ostrva u koje se turisti zaljube na prvi pogled i redovno vraćaju.

Istorija Tasosa

Pretpostavlja se da je ostrvo Tasos, naseljeno od praistorijskog doba i vremena Paleolita, ali prvi dokazi o naseljenosti ostrva potiču iz vremena srednjeg i kasnog Neolita, a arheološke iskopine iz ovog perioda nalaze se u okolini mesta Limenarija. U antičko doba ostrvo Tasos, naselili su Feničani, verovatno privučeni rudom zlata, kojim je Tasos obilovao. Ostrvo su naseljavali i Tračani, a oko 650. godine pre nove ere, svoje kolonije na Tasosu, prave doseljenici sa ostrva Paros. Razvoj Tasosa se zasnivao na izvozu zlata, mermera i vina. Ostrvo Tasos je bilo veoma važno uporište za vreme grčko-persijskog rata, bilo je kratko u Delskom savezu, a potom pod opsadom Atinjana, da bi na kraju pao u ruke Filipa II Makedonskog, sve do osvajanja Rimljana 197. godine p.n.e. sve do IV veka n.e. kada postaje deo Vizantijskog carstva. Godine 1456. ostrvo Tasos postaje deo Osmanskog carstva, a sultan Mahmud II, poklanja ostrvo egipatskom paši Muhamedu Aliju Egipatskom i od tada je u njegovom privatnom posedu. Tasos postaje deo Grčke nakon osvajanja Grka tokom Prvog Balkanskog rata 1912. godine. Tokom II svetskog rata Tasos je bio okupiran od strane Bugarskih Nacista. Danas Tasos pripada prefekturi grada Kavala.

Kako stići do Tasosa

Automobilom - Do ostrva tasos se lako stiže autoputem do Soluna i dalje ka istoku autoputem ka gradu Kavala. U Kavali se nalazi luka gde se možete ukrcati na trajekt ka Skali Prinos ili od Kavale produžiti ka luci Keramoti, gde se ukrcavate na trajekt ka Limenasu (kraća vožnja trajektom je iz Keramotija). Na ostrvu Tasos postoji kružni put oko ostrva dužine oko 100 km, koji povezuje sva mesta na Tasosu. Udaljenos Limenarije od Beograda je 870 km ili 11 sati vožnje, od Niša 650 km ili 8 sati vožnje

Autobusom - Organizovani sezonski polasci za Limenariju u organizaciji turističke agencije Sani Tours.
Avionom - Redovnom aviolinijom od Beograda do Soluna, nakon toga autobusom do Kavale ili privatnim transferom do Limenarije. Let uz presedanje do aerodroma Alexandroupolis (AXD), koji opslužuje grad Kavala i region.

Provod

Tasos je poznat kao “zelena” destinacija, gde je akcenat na uživanju u prirodi i prelepim plažama sa kristalno čistim morem. Što se tiče provoda na samom ostrvu, on se svodi na kafiće, barove i restorane, koji se nalaze u većim mestima Limenas, Limenarija, Potos i Skala Potamija. Dobri restorani sa odličnom hranom i dobrim vinima, nalaze se u nekim od sela u unutrašnjosti poput sela Teologos.

Dali ste znali

Plaže sa prestižnim priznanjem Plava zastavica (Blue Flag) na ostrvu Tasos su: Makryammos, gradska plaža kod luke u mastu Limenas, Chrysi Ammoudia, Dasylio Skala Prinos i Pefkari.

Najviši vrh Tasosa je planinski vrh Ipsarion visine 1204 m. Do vrha se može stići peške stazom iz sela Panagija ili automobilom iz sela Marijes.

Tasos je poznat po nakitu od belog zlata, a najpoznatija radionica i izložbeni prostor nalazi se u blizini Limenarije.

Znamenitosti i atrakcije

tasos 2017

Arheološki muzej Tasosa

Nalazi se u glavnom gradu Limenasu. Muzej je poznat po kolosalnoj statui Kurosa, koja predstavlja mladića koji nosi ovcu u naručju. Ova statua pronadjena je na plaži Alyki.

tasos smestaj

Akropolis i antički amfiteatar

Iz 3. veka p.n.e. nalazi se u gradu Limenas. Amfiteatar može da primi 3000 ljudi, a nalazi se na uzvišenju iznad luke i u sklopu je antičke agore.

tasos pesak

Manastir Arhangela Mihajla

Nalazi se na litici u blizini Aliki plaže. Pogled na manastir lepši je sa vode, a u okviru kompleksa je prelepa terasa sa koje se pruža pogled ka Svetoj Gori. U manstiru se čuva sveti klin, ekser koji je bio zakucan u Isusovu desnu ruku tokom raspeća.

Sela Teologos, Kazavati i Panagia

Nalaze se u unutršnjosti ostrva i predstavljaju primer autentične ostrvske arhitekture sa kućicama pokrivenim škriljcima, sa prodavnicama lokalnih specijaliteta poput meda, maslinovog ulja i restoranima u kojima se služe ostrvski specijaliteti i jagnjetina.

Ruševine Aliki

Nalaze se istoimenoj plaži, a čuvena statua Kuros sa Tasosa, pronađena je upravo na ovom lokalitetu 1880 godine. Na ovom mestu se gradilo od 6 veka p.n.e. do 7 veka n.e.

Prirodni bazen Giola

Predstavlja bazen u steni koji se nalazi nadomak mora, nalazi se na samom jugu ostrva. Legende govore o tome da je bazen stvorio sam Zevs, kako bi se u njemu kupala Afrodita.

Plaže

Makryammos plaža nalazi se u istoimenom kompleksu bungalova i jedna je od obeležja Tasosa, peščana je i okružena je borovom šumom i nalazi se u blizini Limenasa, ulaz se naplaćuje. Golden Beach je velika peščana plaža, koja se prostire duž celog zaliva, koji se nalazi na istočnoj strani ostrva, poznata je i po talasima. Aliki plaža nalazi se na jugoistoku i zanimljiva je po 2 plaže koje su podeljne poluostrvom na kojem se nalazi arheološko nalazište. Paradise Beach je jedna od popularnijih peščanih plaža na istočnoj strani ostrva. Popularne plaže su i u naseljenim mestima poput Limenarije, Potosa, Skale Rahoni, itd. Sve popularnija plaža među mlađom populacijom je La Scala Beach, koju nazivaju Majamijem Tasosa. Saliara Becah ili mermerna plaža je posebno zanimljiva zbog kamenih oblutaka na samoj plaži koji potiču od mermernog kamena.